Natisni

Krvomočnice ali geranije (Geranium)

Objavljeno: .

krvomočnica 'Pheum' pri nas raste v naraviČeprav tudi pri nas v naravi raste kar nekaj vrst krvomočnic (geranij), jih v okrasnih vrtovih še pred dobrimi desetimi leti nismo kaj pogosto srečevali. Izbira na trgu je bila majhna, veljale so za nekam dolgočasne in premalo karakteristične rastline. Ko pa so pred dvema desetletjema nanje postali pozorni žlahtnitelji v Angliji, v Holandiji ter v Nemčiji in vzgojili vrsto zanimivih in kakovostnih križancev, smo jih ljubitelji okrasnih vrtov kaj kmalu opazili in danes bi brez krvomočnic v svojih vrtovih prav gotovo kar nekaj pogrešali.

Zdaj je na tržišču iz leta v leto večja izbira sort različnih barv in odtenkov (čeprav med njimi ni rumenih ter oranžnih in tudi prav živih barv ne), velikost odrastlih rastlin je v razponu od 10 do 125 cm višine, listi pa so različnih velikosti in oblik in se pri nekaterih sortah tudi lepo jesensko obarvajo.

krvomočnica 'Biokovo'Tudi razpon njihove uporabnosti je izredno velik. Nekatere sorte uspevajo v skalnjakih, druge so lepe posamično rastoče ali pa v družbi z drugimi rastlinami, nekatere pridejo do izraza v obrobkih, druge so razraščajoče se pokrovne sorte. Precej sort krvomočnic raste na sončnih rastiščih, ker potrebujejo toploto in svetlobo, marsikatera sorta pa najbolje uspeva v polsenci in senci. Nekatere uspešno prenašajo sušo, nekaj pa jih raste celo na močvirnatih zemljiščih.

Večinoma so krvomočnice za gojenje dokaj nezahtevne rastline, le pri nekaterih sortah za skalnjake je potrebna večja skrb. Nezahtevnost so geranije obdržale od svojih prednikov, ki uspevajo na prvotnih rastiščih - travnikih, gozdnih obrobkih, v svetlih gozdovih, nakatere vrste pa na sončnatih planinskih pobočjih.

Geranije so praviloma pri nas povsem prezimne. Pozimi nekatere vrste geranij izgubijo svoje liste, druge spet obdržijo vsaj manjši del listov. Če pa je bila zima skromna s snegom, se listi nekaterih vrst geranij obdržijo in ohranijo jesensko barvo vse do pomladi.

Med tistimi zelo redkimi geranijami, ki pri nas niso prezimne, je madeirska krvomočnica (Geranium maderense), ki zraste v višino in širino do 60 cm, ima zelo lepe, velike liste in obilno rdečevijolično cveti. V celinski Evropi jo lahko uspešno gojimo le kot posodovko, razmnoževanje pa je enostavno - s semeni. (V Sloveniji je žal skoraj nepoznana in če jo imate, prosim, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.)!

krvomočnica krvomočnica krvomočnica