Izbor starejših novic

Natisni

Maslenica leta 2008

Objavljeno: .

V Ameriki, zibelki na tisoče novih sort maslenic, med že uveljavljenimi novejšimi sortami  izbirajo najboljše in eni, samo eni, po mnenju tamkajšnjih ocenjevalcev najlepši in najzaslužnejši sorti, vsako leto podelijo prestižno Stoutovo medaljo. Letos je to priznanje dobila simpatična 'All American Chief', živo rdeča z izrazitim zlatorumenim grlom. Ogledate si jo lahko na www.daylilies.org/stoutmedal.html.

Natisni

Botanični vrt v Ljubljani je vlada razglasila za kulturni spomenik

Objavljeno: .

Vlada je na pobudo ljubljanske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije razglasila Botanični vrt v Ljubljani za kulturni spomenik državnega pomena.
Botanični vrt, ki deluje od leta 1810, je najstarejša slovenska kulturna, znanstvena in izobraževalna ustanova, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.
Vrtoljubci se pridružujemo upanjem, da bo s tem rešen tudi vsaj del težav s financiranjem delovanja našega osrednjega botaničnega vrta.

Natisni

Bradata perunika 2008

Objavljeno: .

Letos je ameriška zveza ljubiteljev perunik AIS s prestižno Dykovo medaljo odlikovala bradato peruniko 'Starwoman' žlahtnitelja Markyja Smitha (1998). Zanimivo je, da je bila tokrat izbrana srednjevisoka perunika, kjer je ponudba sort precej manjša kot pri visokih bradatih perunikah. Nagrajenka je vijolično purpurna plikata. Cvet je barvno in vzorčno pester, oglejte si ga na http://www.irises.org/

Natisni

Dan odprtih vrat Na krokarjevi jasi

Objavljeno: .

Dan odprtih vrat okrasnega vrta Na krokarjevi jasi na Zaplani (27. septembra), je ponoven dokaz, da zanimanje za okrasne vrtove v naši domovini iz leta v leto narašča in da so okrasni vrtovi, ki to zanimanje še posebej zaslužijo. Čeprav je bilo sonca komaj za vzorec, to ni motilo množice ljubiteljev vrtov, ki so na izredno lepo urejenem in za to priložnost posebej okrašenem vrtu preživeli nekaj nadvse prijetnih trenutkov. Mnogi so se srečali s starimi prijatelji, stkala pa so se številna nova znanstva.  Za vsakogar je bilo nekaj.

Natisni

Prvi bolšji sejem v botaničnem vrtu Univerze v Mariboru

Objavljeno: .

20. september je bil dan, ko so se v botanične vrtu mize šibile pod težo raznoterih sadik trajnic in grmovnic ter umetniškimi izdelki. V okviru Slovenskega društva za kulturo vrtov in narodne zbirke rastlin je bil organiziran jesenski bolšji sejem rastlin, ki je »uravnotežil« dogodkov in prireditev prepolno pomlad.

Poleg pestre ponudbe rastlin, so se predstavili tudi nekateri umetniki. Še posebno veliko zanimanja so poželi ročno izdelani cvetlični lončki varovancev Centra za varstvo in delo Golovec. Da pa se ne bi le izmenjevalo in prodajalo, so poskrbele tri zanimive razstave in dve predavanji. Na ogled so bile tako cvetoče dalije, bonsaji ter fotografije z motivi iz narave in vrta.

Obisk tega bolšjega sejma je poleg zanimivih rastlin prinesel tudi nove stike med ljubitelji vrtov, prijetno druženje in smeh predvsem ob sproščenem dogajanju na društvenem srečolovu. Prireditev je bila uspešna in že se lahko veselimo nove naslednje leto