Natisni

Narava in vrtovi Nove Zelandije - 14. marca ob 18. uri v ljubljanskem Botaničnem vrtu

Objavljeno: .

Nova Zelandija je bila  najbolj izolirana dežela na svetu in kot taka je ohranila svoje nevsakdanje in raznoliko rastlinstvo ter živalstvo, ki sta bili popolnoma nedotaknjeni do približno tisoč let nazaj. Nekaj koščkov te čudovite dežele nam bosta v sliki in besedi predstavila Alenka Gorza in Samo Jereb.

V deželi, kjer  je dobrih 80 odstotkov rastlin takih, kot jih ne poznajo drugod, sta preživela mesec dni in prevozila 4000 km. Tudi njuno bivanje ni bilo "hotelsko", saj sta želela občutiti pravi utrip dežele in spoznati  ljudi in njihove navade. Obiskala sta štiri velike botanične vrtove in bila navdušena nad njihovo velikostjo, zasaditvami in načinom dela. Seveda pa sta največ časa namenila zasebnim vrtovom in njihovim lastnikom, sprehodila pa sta se tudi po znanem prelazu Arthur's Pass, kjer sta bila prevzeta nad  največjo pogačico, drugimi belimi "marjeticami" in gorskimi papigami. V naravi sta se sprehajala pod drevesastimi praprotmi in občudovala največje albatrose.

Ob obali ju je navduševala trava "pingau", na novozelandska božična drevesa pa sta se tako navadila, da jih na koncu potovanja nista več opazila.

Kaj vse zanimivega in nenavadnega je še bilo v tej tako oddaljeni deželi pa 14. marca ob 18h na predavanju v ljubljanskem Botaničnem vrtu.

Hei kona (Na svidenje)