Izbor novic iz leta 2011

Natisni

Po zmagoslavju na Hampton Court Flower Show povabilo in udeležba na Chelsea Flower Show 2012

Objavljeno: .

Pepin vrtVsi se še spomnimo odmevnega uspeha Boruta Benedejčiča in Tanje Godnič, ki sta na prestižni hortikulturni razstavi Hampton Court Flower Show leta 2009 prejela dve najvišji priznanji (zlati medalji) v kategoriji malih vrtov. Njun uspeh v Veliki Britaniji ni ostal neopažen. Letos sta dobila povabilo za sodelovanje na najbolj prestižni hortikulturni razstavi Združenega kraljestva, Chelsea Flower Show 2012.

Vabilu sta se odzvala s projektom Pepina zgodba in konec meseca novembra sta od organizacijskega odbora prejela veselo novico, da je njun projekt sprejet in uvrščen na to svetovno znano razstavo RHS (Kraljevega hortikulturnega društva). To je izredno veliko priznanje za Boruta in Tanjo, ob njunem uspehu se lahko veselimo tudi ostali, ki smo kakorkoli povezani s slovenskimi vrtovi, kajti Slovenija se je pojavila na zemljevidu vrtnega oblikovanja. Močno upam, da bo njun uspeh odmeval tudi v slovenskem prostoru, kajti lahko ga enačimo z zlatimi medaljami športnikov na svetovnih prvenstvih ali olimpijskih igrah.

Njunega uspeha se premalo zavedamo in predvsem, premalo ga cenimo. Na razstavi v Londonu od 22. do 26. maja 2012 bosta vesela vsakega slovenskega obiska.

Iskrene čestitke obema za njun nov velik uspeh v domovini vrtne kulture!

Avtor prispevka: Milan Sterle,
fotografija: http://www.hortikultura.si/

Natisni

Izšla je knjiga Mestno drevje

Objavljeno: .

Pred nekaj dnevi je bila v Rdeči dvorani ljubljanske mestne hiše predstavitev knjige Mestno drevje.

Knjiga predstavlja zbirko aktualnih pravil in standardov za ravnanje z mestnim drevjem. Namenjena je tistim, ki se pri svojem delu kot načrtovalci, vzdrževalci, upravitelji, graditelji, nadzorniki, lastniki in različne druge vrste skrbniki drevja srečujejo z odločanjem o saditvi, vzdrževanju, varstvu in sekanju dreves. Napisana je strokovno in hkrati dovolj poljudno, da se vloge mestnega drevja in ukrepov potrebnih za njegovo rast in razvoj lahko zavedo vsi, ki delajo z drevjem. Prispevala naj bi k strokovnemu in odgovornemu ravnanju z drevjem v vseh življenjskih obdobjih in preprečevala nepovratno škodo, ki jo lahko povzročijo nedomišljeno načrtovanje, slaba izvedba novih saditev, malomarno vzdrževanje in neustrezna zaščita drevja pred vplivi iz okolja.

Besedilo knjige je smiselno urejeno v sedem poglavij in bralca vodi od uvoda na področje projektiranja, saditve, vzdrževanja in varstva, kratko predstavi vrednost dreves v javnih nasadih in vključuje tudi terminološki slovar in priloge. Gradivo omogoča branje in rabo po delih, vključuje fotografije dobre in slabe prakse ter obsežen seznam drevesnih vrst, ki jih avtorji priporočajo za saditev v slovenskih mestih in naseljih.

Avtorji knjige, profesor dr. Aleksander Šiftar, prva avtoriteta drevesničarstva na slovenskem, dr. Jože Bavcon, vodja Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani in krajinski arhitekti Tanja Maljevac in mag. Maja Simoneti, so knjigo spisali spodbujeni s praktičnimi izkušnjami v želji, da bi podprli širjenje dobre prakse ravnanja z drevjem v slovenskih mestih.

Vir: Botanični vrt v Ljubljani

Natisni

V sredo, 16. novembra ob 18. uri, bo v Botaničnem vrtu Lj svoj vrt predstavila Sonja Mohorič

Objavljeno: .

V sredo, 16. novembra ob 18. uri bo v Botaničnem vrtu v Ljubljani svoj vrt V Rebru predstavila  Sonja Mohorič. V sliki in besedi nam bo predočila, kako, kje in kdaj je njen vrt nastal in kako ga je z leti spreminjala in dopolnjevala. Vrt V Rebru je na precejšnji nadmorski višini, saj se vasica Gore nahaja v Idrijskem hribovju skoraj 800m visoko. Odtod je lep razgled na množico okoliških gričev, zlasti na Javornik, Črnovrško planoto ter Trnovski gozd - prizor, ki je vreden meditacije.

Vrt je zanimiv prav v vseh letnih časih. Osrednji motiv pomladi so cvetoče primule, žafrani, zvončki, nizke perunike, zvončnice, razne čebulnice itd. V poletju se bohotijo vrtnice, ostrožniki, stepske lilije, akant, prekrasna navadna kozjica in druge. Zlati vtis jeseni poudarjajo številni grmički, ki se odenejo v čudovite jesenske barve, ter hortenzije in astre. Pozimi, ko vrt prekrije sneg, ko se drevje odene v ivje, se v soncu zalesketa nešteto biserov, ki pričarajo skoraj pravljično lepoto.

Natisni

Nastajanje in spreminjanje vrta Sonje Mohorič v Rebru

Objavljeno: .

Sonja Mohorič vrt v RebruV povsem napolnjeni predavalnici Botaničnega vrta v Ljubljani nam je na izredno simpatičen način iz z odličnimi fotografijami vrtoljubka Sonja Mohorič predstavila, kako, kje in kdaj je njen vrt nastal in kako ga je z leti spreminjala in dopolnjevala. Vrt V Rebru je na precejšnji nadmorski višini, saj se vasica Gore nahaja v Idrijskem hribovju skoraj 800m visoko. Odtod je lep razgled na množico okoliških gričev, zlasti na Javornik, Črnovrško planoto ter Trnovski gozd - prizor, ki je vreden meditacije.

Sonjin vrt je pričel nastajati 1991. leta in to na terenu, ki v ta namen ni izgledal kaj preveč obetavno. Ampak Sonjina močna volja in njene ter soprogove pridne roke so z leti ustvarile okoli nove hiše kar devet vrtnih gred. Tudi precej neobičajne so med njimi - cvetlična stena, zdaj zasajena z netreski, je bila po vsej verjetnosti prva tovrstna v naši deželi. Danes so njene grede, urejene z odličnim okusom in velikim poznavanjem rastlin, vso vrtnarsko sezono prepolne okrasnih rastlin in njihovega bujnega cvetenja,

Ker slike povejo veliko več kot besede, si v spodnji fotogaleriji oglejmo vse diapozitive, posnete v "družinskem krogu", ki jih je vsa leta skrbno zbiral in za tokratno predavanje pripravil Sonjim soprog Miro. Pod to fotogalerijo pa v še eni kaj hitro spoznamo, kako veselo in prijetno vzdušje je bilo na tokratnem srečanju v Botaničnem vrtu.

Kliknite spodnje fotografije za povečan prikaz in nato še levo zgoraj Celoten zaslon za celostranski prikaz diapozitivov.

O prijetnem vzdušju v dvorani zgovorno pričajo fotografije v spodnjih dveh fotoalbumih
(foto: zgornji album Branko Novak, spodnji Rajko Gnezda, ki je dodal tudi fotografije iz ogleda tropskega vrta BV):

 

Če še niste prebrali: pred dvema letoma je o spreminjanju vrta Sonja Mohorič zapisala tole tukaj

Natisni

Vaši prispevki in odmevi

Objavljeno: .

Vaši prispevki in odmevi je nova skupina (kategorija) prispevkov, do katerih lahko pridete v glavnem (levem) menuju, če kliknete na istoimensko izbiro. Namenjena je izključno vašim prispevkom in komentarjem na vrtoljubske dogodke in prispevke drugih avtorjev. V klepetalnici takih prispevkov iz tehničnih razlogov ni možno objavljati. Kot prva objavljamo prispevka Slavice Prelog o varnem podiranju velikih dreves v okrasnem vrtu in priložnostni prispevek Milana Sterleta ob letošnjem martinovanju. Sodelujte še vi!  Prispevke pošljite ne e-naslov, ki ga najdete na dnu našega spletišča