Natisni

Pri Zahostniku o travah. Navdušujoče okrasnih!

Objavljeno: .

Okrasna travaŽe drugič letos smo na vrtu "Pri Zahostniku" bili deležni predstavitve ene izmed številnih rastlinskih vrst, ki bivajo na tem čudovitem vrtu. Potem, ko smo poleti izvedeli marsikaj o v pisane obleke odetih maslenicah, nas je v soboto, 17.septembra, v sončnem vremenu, saj je tudi sonce želelo poslušati predavanje, Milan popeljal v skrivnostni svet pravih trav.

Izvedeli smo, da  vse, kar je ozko, dolgo in zeleno, ni nujno trava. In da je izraz prava trava tisti, ki ga uporabljajo botaniki, vrtnarji pa pod okrilje okrasnih trav štejejo še vse bambuse, ločja, šaše in bičje. Kar pa za vse nas, ki uporabljamo trave na svojih okrasnih vrtovih, sploh ni pomembno. Pomembno  je, da spoznamo njihove zahteve in želje ter jim tako omogočimo, da pokažejo vse, kar znajo in zmorejo.

Predavanje, tako dopoldansko kot popoldansko, je pritegnilo številne obiskovalce iz vseh koncev Slovenije. Take, katerim je bil to prvi obisk kakšnega izmed okrasnih vrtov, pa številne stare znance, med katerimi bi posebej omenila skupino naših mladih prijateljev iz Celja, ki so na vrt prinesli živahnost in sproščenost.   Mnogi poslušalci so si podano znanje in misli vestno beležili in jim bodo izrečene besede nedvomno pomagale pri urejanju vrtov.

Vzdušje je bilo tako, kot si ga na vrtovih lahko samo želimo. Vsi, ki smo se predavanj na Milanovem vrtu že udeležili, smo si  zaželeli slišati še kaj  v prihodnjem letu. In gostitelj je priznal, da že razmišlja v to smer. O čem natančno, pa bomo pravočasno izvedeli.

Tekst in fotografije zgoraj: Alenka Gorza,
spodaj fotosprehod po vrtu Zahostnik (foto Branko Novak)