Natisni

Na obisku pri prleških vrtoljubcih

Objavljeno: .

V soboto, 2. julija, so štiri družine vrtoljubcev iz Prlekije  v svoje skladno urejene okrasne vrtove z bogatimi zbirkami rastlin povabile prijatelje vrtov iz Slovenije in sosednje Hrvaške. Dogodek so organizirali Majda in Jože Vrbnjak iz Križevcev pri Ljutomeru, Cvetka in Tonček Kosi iz Desnjaka, Olga Šajt in Robert Habjanič iz Borecev ter Simona Budja in Srečko Horvat iz Ljutomera.

Obiskovalce je na vseh štirih vrtovih pričakala vrsta prijetnih presenečenj in novosti – tako smo lahko poleg bogato razraslega skalnjaka nad velikim ribnikom v vrtu Cvetke in Tončka opazili še povsem nov iz opek sezidan kotiček za posedanje in primerjali raznolikost hortenzij v zeleni sobani na drugem koncu vrta.

Pri Majdi in Jožetu so se bogato razcvetale maslenice, prav tako sta zakonca obogatila vrt z dvema novima skalnjakoma: prvi je tik ob vhodu v vrt, drugi pa pod iglavci. Pogled nanj je najbolj pomirjajoč, če sedemo na klopco med hortenzijami.

Tudi vrt Simone in Srečka je sijal v vsej lepoti. Zbirko praproti, host, iskrivk in pljučnika, ki rastejo v senci pol stoletja starih iglavcev, so sredi poletja na sončni strani vrta z barvnim plesom pospremile maslenice.

Olga in Robi sta za javnost prvič odprla vrata v svoje vrtno kraljestvo. Njun vrt je zasnovan v dveh etažah. Od ribnika, ki je tik ob hiši, se po stopnišču iz železniških tramov v družbi trajnic spustimo do sončnega in senčnega nasada, ki ju lahko hkrati občudujemo, če posedimo na lesenih ležalnikih na podestu iz čokov, ki so delo rok domačih mojstrov.

Prleški vrtoljubci si štejejo v izjemno čast, da je njihove vrtove obiskala gospa Juta Krulc, ki je z 98 leti najstarejša oblikovalka vrtov pri nas. Krulčeva je v svojem bogatem ustvarjalnem opusu oblikovala okrog 400 vrtov in je s svojo vitalnostjo ter znanjem vzornica slovenskih vrtoljubcev.

Tekst in foto: Jasna Marin