Natisni

Alenka in Sonja s fotoaparatom na obisku pri vrtoljubcih na Kozjanskem

Objavljeno: .

Vrt Jožeta ZupancaPo neobičajno deževnem začetku junija je v soboto posijalo sonce in lastniki, ki so ta dan odprli vrata svojih vrtov, so si  oddahnili. Ker smo vsi bili željni božanja sončnih žarkov, smo si zjutraj privoščili sprehod še po domačem vrtu, zato smo se na pot odpravili nekoliko kasneje kot običajno.

Najprej smo se ustavili pri Jožetu Zupancu, kjer nas je presenetil vzorno urejen vrt, brez kakršnegakoli plevela, z označenimi imeni vseh rastlin, med katerimi smo videli nekaj resničnih posebnosti. Pa saj to niti ni čudno, če vemo, da je v svoji dolgoletni alpinistični karieri Jože pri svojih vzponih marsikaj videl in si je košček tega želel imeti tudi doma. Več vodnih motivov je prav lepo umeščenih na raven vrt, ki ga je lastnik na južni strani z nasipom spremenil v zanimiv skalnjak, na katerem ima vsaka rastlina zadosti prostora, da jo lahko občudujemo iz vseh strani. Po obveznem okrepčilu smo pot nadaljevali do Franc Jožefa in njegove Marije.

Kot vsakič smo tudi tokrat obnemeli pred strmino, kjer je nastal vrt z izjemno dolgo tradicijo in občudovali voljo in energijo, ki sta jo oba  vložila v to, da sta »breg« spremenila v cvetoči vrt. Tu smo se srečali še s celim kupom  starih znancev, pa tudi z mnogimi novimi obrazi, kar kaže, da se čedalje več ljudi zanima za lepo urejeno okolico domov in iščejo ideje ter podobno misleče posameznike. Mnogi so se utrudili že, ko so se samo sprehodili po poteh tega strmega vrta in pomislili: Le kako zmoreta? Vendar vsi, ki poznamo oba lastnika in njun pogled na življenje vemo, da bosta še dolgo z ljubeznijo urejala svoj kotiček, ki ima poleg strmine skoraj zagotovo enega najlepših razgledov pri nas.

Na poti domov smo doživeli še eno nadvse prijetno presenečenje, vendar o tem kdaj drugič.

Avtorica gornjega prispevka in fotografij: Alenka Gorza

Takole pa je dan odprtih vrat vrtov na Kozjanskem opisala in poslala nekaj fotografij Sonja Mohorič:

V nedeljo, 12.6.2011 smo se odpravili na ogled treh vrtov.: vrt Gorazda Mauerja, vrt Marije in Jožeta Franc ter vrt Jožeta Zupanca.
Vsak vrt mi je po svoje zelo zanimiv in lep. Na teh vrtovih sem bila že večkrat, pa vedno vidim več zanimivih rastlin in tudi prenovo. Zaslužijo si vso pohvalo za skrbno urejene vrtove in pripravljenost, da svoje vrtove odprejo za ogled.
HVALA VAM VSEM in lepe pozdrave.
Sonja