Natisni

Dnevi odprtih vrtnih vrat v juniju 2011

Objavljeno: .

vrt RifnikV juniju 2011 svoja vrata odpirajo za javnost vrtovi:

-  4.  in 5. junija - pri Branki Gregorinčič (Brunšvik 68 c, Rače). Vrt bo odprt od 10. do 18. ure)

-  5. junija - 'Astilba party' pri Jadranki Pandža
(Hrvaška).

- 11.  in 12. junija odpirajo vrata svojih vrtov Jože Franc (Slivnica pri Celju 33, Gorica pri Slivnici), Jože Zupanc (Maistrova ulica 3, Šentjur) in Gorazd Mauer (Jakob 7 B, Šentjur Rifnik). Vrtovi bodo odpti od 9. do 18. ure

Vrt v strmini družine Franc se ponaša z lepimi zbirkami drevnin in trajnic. Med prijatelji rastlin  je  vrt znan, kot najbolj strm vrt s Sloveniji. Kljub temu, sta oba lastnika vrt vzorno nasadila in uredila sprehajalne poti. Del prvotne zasaditve sta v preteklih letih zamenjala in dosadila bolj kvalitetno drevnino in trajnice. Na ogled so rastline, ki prenašajo izredno sušo in polno žgoče sonce; istočasno pa s koreninami in rastjo zadržujejo odnašanje zemlje.

Vrt Hruševec Jožeta Zupanca leži skoraj v samem centru Šentjurja v naselju Hruševec . Tu lahko vidite alpske rastline,iglavce in vodne ter obvodne rastline. Lastnik vam bo tudi z veseljem pokazal zbirke slovenskih sort iglavcev ter trajnic. Vrt je v preteklem letu doživel temeljito prenovo in ureditev novega skalnjaka.

Vrt Rifnik družine Mauer bo odprl svoja vrata že 13-ič . Da v vrtu nisem pozabil na rastline , ki rastejo v senci in polsenci dokazujejo številne nove sorte host, ki se bohotijo kar v 400 različnih velikostih in barvah listov. Poleg tega lahko v vrtu občudujete številne druge posebne in nenavadne rastline, ki so redke ne samo pri nas, temveč tudi v Evropi. Večina je v Sloveniji(in Evropi) popolnoma neznana, čeprav si zaradi hortikulturne vrednosti zaslužijo bolj pogosto uporabo. V vrtu je na ogled tudi največja zbirka slovenskih sort okrasnih rastlin tako trajnic kot tudi drevnine. Vrt najdete na spletnem naslovu: : www.svz-si.eu/sl/Rifnik/

In - kako do teh vrtov?

Vrt v strmini družine Franc najdete v kraju Slivnica. Skozi Šentjur zavijete na cesto za Kozje. Ko prevozite kraj Gorica pri Slivnici po cca 1,5 km vas kažipot  usmeri desno proti Slivnici.

Vrt Jožeta Zupanca najlažje najdete če sledite napisom za cesto na Resevno. Zadnja ulica v naselju (Majstrova ulica) druga hiša na levi .

Vrt Rifnik družine Mauer v Jakobu 7 b Šentjur  pa najlažje najdete tako, da se držite kažipotov Arheološko nahajališče  RIFNIK in cesta vas bo pripeljala naravnost do nas. Izlet lahko združite z prijetnim ogledom Arheološkega  nahajališča  RIFNIK, ki leži le slab 1 km od vrta

Če iščete ideje za svoj vrt, ,kombinacije rastlin boste dobili v obeh vrtovih dovolj idej ki jih lahko uresničite v svojem vrtu. Prav tako lahko na ta dan dobite odgovore na vprašanja o rastlinah ,njihovih problemih in vsem kar ste želeli vedeti o rastlinah pa niste izvedeli drugje.