Natisni

Matic Sever in njegova Carniola sta (spet) prijetno presenetila

Objavljeno: .

Uspešno izpeljan »bolšjak« v Botaničnem vrtu v Ljubljani je dopolnilo tudi predavanje Matica Severja. Le redko kdaj slišimo po vseh pravilih andragogike in pedagogike izpeljano uro, tokrat uro sprehoda po senčnem vrtu, ki je bila popestrena še z izvrstnimi fotografijami in Matičevim osebnim razmišljanjem ter pogledi. Na začetku je obrazložil pojem sence in povedal, kar le redko kje slišimo, da poznamo trajnice, ki senco ljubijo in tiste, ki jo le tolerirajo. Opozoril je, da barvitost v senci dosežemo ne le s cvetovi, ampak tudi z listi, stebli in plodom ter na problem kopičenja preveč variegatnih rastlin, brez vmesne umiritve. Sledila je serija predstavitev rastlin za senco po barvah in njihove kombinacije. Poslušalci smo si na koncu sprehoda skozi senco obljubili, da ji bomo od sedaj naprej posvečali več pozornosti.

Ni pa z Matičeve strani bilo to vse, saj se je že prejšnji dan v njegovi vrtnariji pričel Festival host, ki se je razpotegnil še na soboto. Tudi tu noben obiskovalec ni mogel biti razočaran, prav nasprotno. Vzorčne zasaditve host so bile prava paša in magnet za vse nas. Mnogi so šele tu videli, kako hoste »izgledajo«, če jih umestimo med druge trajnice in kakšna je njihova končna velikost.

Ni pa bilo to vse. Rastline v lončkih so bile simpatično umeščene v lične košare ali pa kar v navadne lesene zaboje, tisti; ki so si vzeli malo več časa pa so se lahko sprehodili tudi skozi vzorčne zasaditve trajnic. Tukaj lahko obiskovalci in kupci resnično vidijo, kako se bodo rastline »obnašale« na vrtu in kako jih medsebojno kombinirati. Kajti oči so še vedno tiste, ki odločajo, kaj kupiti in ne ušesa, ki samo poslušajo.

Pa vendar je Matic eden tistih, ki bo s svojo zagnanostjo, predanostjo in zagonom v prihodnje spreminjal mišljenje in upam, da mu bo to tudi uspelo. Njemu in Carnioli želim, da bi tudi v bodoče ostal na začrtani poti in da bi se še velikokrat srečali v prijetnem klepetu o vrtovih, rastlinah in o vsem, kar nas veseli. In tudi, da bi ga še večkrat slišali predavati.

Avtorica sestavka: Alenka Gorza; foto: Alenka Gorza in Matic Sever