Natisni

Slavica Prelog je predstavila svoj okrasni vrt Slavica Eden

Objavljeno: .

Slavica PrelogNa tokratnem srečanju vrtoljubcev v predavalnici Botaničnega vrta v Ljubljani je svoj okrasni vrt predstavila Slavica Prelog iz prleških Ključarovcev. Slavica je pričela vrtnariti že pred petimi desetletji, na njenem 3000 m2 velikem okrasnem vrtu pa raste nekaj tisoč okrasnih rastlin, tako trajnice kot grmovnice in  drevesa - od miniaturnih do velikih. Njeni zbirateljski strasti, iznajdljivosti  in, seveda, poznavanju rastlin se lahko zahvalimo, da so v naši deželi že pred davnimi leti zacvetele raritete (redke rastline), ki jih ni bilo lahko nabaviti in pogosto tudi ne prav lahko uvoziti.

Vrt je Slavica vsebinsko in prostorsko razdelila na več predelov, več sob, ki jih delijo travni predeli in potke. Kot celota pa je obkrožen z večjimi drevesi, ki ga ščitijo pred vetrom in ustvarjajo potrebno mikroklimo.

Ko vstopimo na vrt, nas v prvem delu na levi strani pozdravijo azaleje in rododendroni, na desni pa zimzeleni iglavci in različne čebulnice. Že tu lahko občudujemo bogastvo in pestrost vrtne zasaditve, kar je značilno za celoten Slavičin okrasni vrt.
V drugem delu vrta, sredinskem, ki poteka proti severu, je bil včasih skalnjak, zdaj pa so v njem že visoka, odrasla okrasna drevesa. Tudi v tem, zdaj senčnem vrtu, so azaleje, pa praproti, ki so Slavici še posebej pri srcu, in še mnoge rastline, ki jim prijata senca in kisla zemlja. Tudi v tem predelu je veliko redkih rastlin (raritet), tako na primer jetrniki in arisaeme.
V tretjem delu, na pred desetletjem dokupljenem zemljišču, je večji bajer z vodnimi in obvodnimi rastlinami, veliko iglavcev, ki so v teh letih že precej zrastli., na meji proti severu pa tudi že velika drevesa.
V četrtem delu,  zahodno od tretjega, je na levi strani obsežen nasad host, ki na tem zemljišču odlično uspevajo, tu raste davidija in nekatere od Slavičinih magnolij. Tudi kar nekaj čudovitih maslenic, ki jih je sicer v vrtu zelo veliko, bo poleti krasilo ta del vrta.
Peti del vrta je  'Sončni Slavica Eden'. Tu je obsežen skalnjak, na katerem rastlinice zelo dobro uspevajo in tudi zgodaj zacvetijo, na najbolj sončnem delu tega vrtnega predela pa je še manjši zelenjavni vrt, ki gospodinji daje sveže začimbe in zelenjavo.

Spodnji album večinoma letošnjih fotografij, ki je bil prikazan na predstavitvi v Botaničnem vrtu, nam predstavi le delček tega rastlinskega bogastva. Vrt Slavica EDEN je težko opisati, naštevanje različnih rastlin bi bilo predolgo in prav gotovo nepopolno. Celo s fotografijami ga je težko temeljiteje predstaviti. Vrt je treba videti - videti v različnih letnih časih!

Takole je predstavitev vrta in vzdušje v dvorani posnela Sonja Mohorič.

 

Za še nekaj avtorjevih fotografij s te predstavitve pa kliknite tukaj