Natisni

Sodobne hoste - okras senčnega vrta

Objavljeno: .

Z leti se starajo tudi naši okrasni vrtovi. Grmovnice in drevesa so zrasli, sence je vsako leto več in pred desetletji na takrat sončne grede zasajene rastline zdaj v senci ne uspevajo več. Zato smo ali pa še bomo posadili rastline, ki prenašajo ali imajo celo rade senco.

hosta 'Geisha'Med najbolj primernimi in atraktivnimi trajnicami v senčnem vrtu so prav gotovo hoste. Ljubiteljski in poklicni vrtnarji so jih sicer sadili že v prejšnjih stoletjih, a v zadnjih treh desetletjih so, najprej v ZDA, postale prava modna rastlina. Žlahtnitelji so takoj zaslutili dober posel in že v nekaj letih smo ljubitelji okrasnih rastlin dobili vrsto novih kakovostnih in dopadljivih sort teh trajnic. Pred dobrim desetletjem je navdušenje za hoste doseglo tudi Evropo, ki zdaj v žlahtniteljskih prizadevanjih in uspehih skorajda že ne zaostaja več za Amerikanci. Slovenci poznanih žlahtniteljskih dosežkov sicer še nimamo, je pa med nami že kar nekaj ljubiteljic in ljubiteljev, katerih zbirke host so troštevične. Ko so lani po vstopu v Evropsko Zvezo odpadle ovire pri uvozu rastlin iz drugih članic EU, se je zanimanje za gojenje host pri nas še povečalo.

Intenzivno svetovno žlahtniteljstvo zadnjih desetletij je kljub zahtevnemu in več kot petletnemu delu, ki je potrebno za vzgojo in predstavitev vsake nove sorte na tržišču, dalo zavidljive rezultate. Zdaj je registriranih okoli 4000 različnih sort, dobri poznavalci host pa ocenjujejo, da jih je od tega vsaj nekako 500 sort med seboj toliko različnih, da njihove lastnosti in izgled opazno odstopajo od drugih, sorodnih.

Temeljni cilji žlahtniteljev host v zadnjih desetletij so:

- sorte z zelenimi listi s čimbolj kompaktnim tkivom, ki poveča odpornost rastline v dežju in obstojnost barve listov na soncu

- sorte z (zlato)rumenimi listi, ki svojo barvo obdržijo skozi vso rastno sezono in so čimbolj odporne na sončno svetlobo; listi morajo biti  čimbolj čvrsti

- sorte z modrimi listi - so večinoma potomke H. sieboldiana 'Elegans' (večji, čvrsti, lepo oblikovani listi); barva naj bi bila vso rastno sezono čim bolj modra in čimbolj obstojna tako na vsaj delno sonce kot na dež

- pisanolistne (variegata) sorte v vseh mogočih razporeditvenih kombinacijah in tonih zelene, modre, rumene in bele s čim boljšo in čimbolj čvrsto zgradbo listov. Počasi prihajajo tudi rdeči barvni toni, za zdaj so to le redke sorte host z rdečimi stebli (npr. One Man's Treasure, 1999, 'Harry van de Laar', 2004)

- čim bolj atraktivno cvetenje, modno zanimivi so dišeči cvetovi (večinoma potomci hoste plantaginea)

- pester razpon v velikosti listov, dosegljive so miniaturne sorte z listi, velikimi komaj dober centimeter, listi orjaških sort pa lahko dosežejo in celo presežejo 40 cm.

- pester izbor sort glede na obliko listov - obstajajo že sorte z ozkimi, mečastimi listi, pa spet sorte, katerih listi so skoraj okrogli

- sorte s povečano obstojnostjo na soncu (kot jo ima npr. že omenjena hosta plantaginea)

- sorte, ki so (vsaj nekoliko) manj vabljive za največje sovražnike host - za polže (taka hosta je na primer Sum and Substance)

Ob vsem dolgoletnem načrtno usmerjenem žlahtniteljskem delu pa je zanimivo, da je kar nekaj novejših uspešnic nastalo povsem slučajno. Hoste so namreč dokaj nagnjene k mutacijam. Za klasično razmnoževanje host je verjetnost za mutant 1:100.000. Ko pa so hoste zaradi velikega zanimanja na tržišču pred leti pričeli razmnoževati s tkivno kulturo, so ugotovili, da so mutacije še pogostejše in se na okoli vsakih 20.000, na ta način razmnoženih host, pojavi potomec, ki je drugačen od matične sorte in ima lahko povsem drugačen izgled. Če in ko se potrdi kvaliteta takega mutanta, imamo kmalu na tržišču novo sorto..