Natisni

Vrtovi v okolici Šentjurja odpirajo svoja vrata

Objavljeno: .

V soboto, 8. junija in v nedeljo, 9. junija odpirajo svoja vrata trije vrtovi v okolici Šentjurja:
Vrt v strmini družine Franc se ponaša z lepimi zbirkami drevnin in trajnic. Med prijatelji rastlin je vrt znan, kot najbolj strm vrt v Sloveniji. Kljub temu sta oba lastnika vrt vzorno nasadila in uredila sprehajalne poti. Del prvotne zasaditve sta v preteklih letih zamenjala in dosadila bolj kvalitetno drevnino in trajnice. Na ogled so rastline, ki prenašajo izredno sušo in polno žgoče sonce; istočasno pa s koreninami in rastjo zadržujejo odnašanje zemlje.
Vrt Hruševec Jožeta Zupanca leži skoraj v samem centru Šentjurja v naselju Hruševec. Tu lahko vidite alpske rastline,iglavce in vodne ter obvodne rastline. Lastnik vam bo tudi z veseljem pokazal zbirke slovenskih sort iglavcev ter trajnic. Vrt je v preteklem letu doživel temeljito prenovo in ureditev novega skalnjaka.
Vrt Rifnik družine Mauer bo odprl svoja vrata že 15 .V vrtu so zbirke iglavcev, trajnic in drevnine. Da v lastnik ni pozabil na rastline, ki rastejo v senci in polsenci, dokazujejo številne sorte host, ki se bohotijo kar v 400 različnih velikostih in barvah listov. Poleg tega lahko v vrtu občudujete številne druge posebne in nenavadne rastline, ki so redke ne samo pri nas, temveč tudi v Evropi. Večina je v Sloveniji (in Evropi) popolnoma neznana, čeprav si zaradi hortikulturne vrednosti zaslužijo bolj pogosto uporabo. V vrtu je na ogled tudi največja zbirka slovenskih sort okrasnih rastlin tako trajnic kot tudi drevnine.