Natisni

15 let spletišča Vrtoljubec si

Objavljeno: .

Sredi leta 1998 se je v takrat še zelo majhni spletni ponudbi pojavila prva ljubiteljska stran, namenjena slovenskim ljubiteljem okrasnih vrtov - spletna stran Vrtne trajnice. Sprva skromnega obsega je dokaj hitro pridobivala na vsebini, vse do danes pa se je tudi prilagajala vedno novim sposobnostim spletnih tehnologij. Iz meseca v mesec je bilo spletišče zato vedno bolje obiskano in kmalu je bilo več kot 100 obiskov na dan. Kaj kmalu, že 29. maja 2000, je nanjo postalo pozorno tudi uredništvo dnevnika Delo in jo zelo pohvalno ocenilo kot  takrat že nekaj časa najboljši spletni strani "na temo vrtnih rož".

Spletna stran se je prav kmalu preimenovala v Trajnice v okrasnem vrtu in vztrajno širila svoj obseg. Poleg raznovrstnih člankov s področja okrasnega vrtnarjenja je spletišče vestno objavljalo tudi dogodke iz prijateljske združbe zagnanih slovenskih ljubiteljskih okrasnih vrtnarjev - vrtoljubk in vrtoljubcev. V tem obdobju je bilo zelo posodobljeno in obogateno poglavje z opisi posameznih slovenskih okrasnih vrtov. Priljubljenost spletišča v obdobju od 2005 do 2010 je bila precejšnja, saj ga je obiskalo tudi več kot 500 različnih uporabnikov interneta v enem dnevu. In to v času, ko svetovni splet mnogim v Sloveniji še ni bil dosegljiv! Veliko so k temu obisku pripomogle tudi vrtoljubke in vrtoljubci, ki so spisali in poslikali veliko zanimivih in poučnih prispevkov iz vseh področij okrasnega vrtnarjenja, za kar se jim iskreno zahvaljujem.

Zaradi vedno širšega vsebinskega obsega portala se je spletišče septembra 2011 preimenovalo v Vrtoljubec.si in nadaljevalo z objavljanjem novic in poučnih vrtoljubskih sestavkov.

V zadnjih petih letih je število in obseg vrtoljubskih spletišč zelo narastlo. Ogromno v tujih jezikih, vedno več pa je bilo slovenskih, ljubiteljskih in profesionalnih, pa tudi spletišč posameznih društev. Problem, ki je ob tem nastal pri večini slovenskih spletišč, je bilo in ostaja pomanjkanje dobrih novih prispevkov, če pa ni vedno novih zanimivih objav, pa obisk vsakega spletišča kaj hitro občutno pade. Dodaten udarec obisku posameznih spletnih portalov pa so zadale nove oblike uporabe svetovnega spleta. Veliko vrtoljubk in vrtoljubcev se je preselilo na Facebook in na tablice ter pametne telefone, kjer za običajne spletne strani zaradi preobsežnosti le-teh ni veliko uporabnega prostora.

Po 15 letih delovanja je portal Vrtoljubec si 31. decembra 2013 zaprl svoja vrata.
Urednik Vrtoljubca.si se ob spletnem slovesu najlepše zahvaljujem vsem dolgoletnim obiskovalkam in obiskovalcem vašega in mojega vrtoljubskega spletišča.

Branko Novak
januar 2014

vrt delo 2000

vrt 19990130

Zgoraj: arhivski izrezek najstarejše verzije spletišča (30. januar 1999)
Spodaj: dobro leto kasneje - dokaz pospešenega širjenja vsebine (21. avgust  2000)

vrt 200008

vrt 200110

Takole (zgoraj) je izgledala naslovnica spletišča Vrtne trajnice 3. oktobra 2001

vrt 2005

Zgoraj naslovnica spletišča, preimenovanega v Trajnice v okrasnem vrtu,  iz leta 2005,
spodaj pa zadnji ohranjeni izrezek spletišča s tem naslovom (2011)
in pod njim še zadnja naslovnica Vrtoljubca - 31. december 2013
(kliknite slike za povečan prikaz)

vrt 2011